четвер, 15 травня 2014 р.

10 книг для «загального розвитку» особистості

Книги - морська глибина,
Хто в них пірне аж до дна,
Той, хоч і труду мав досить,
Дивнії перли виносить.
І. Франко
 
 
Є у мене товариші вірні - книжки добрії.
М. Грушевський
 
 
Книги подібні рікам, що тамують спрагу цілого світу, це - джерела мудрості.
 Нестор Літописець
 
Ця підбірка з’явилася, бо я пообіцяла своєму другові порадити книги, котрі вважаю корисним та цікавими. Ці книги не для підприємців та бізнесменів, не для тих, хто хоче стати мільйонером чи видатним політиком, хоч і для них тут знайдеться багато цікавого. Ці книги для кожної людини, котра прагне щастя.
Всі перелічені книги легко знайти в форматі fb2. Якщо Вам ліньки шукати, то напишіть мені на пошту ibzhezinska@gmail.com і я перешлю всі тексти.
Зважаючи на те, що я людина досить приземлена та прагматична, і не визнаю підходу «закриваємо очі і притягуємо всесвітню любов», то і книги, які я раджу, більш «земні», хоч і не позбавлені надихаючої «лірики».

 Отож, 10 книг, котрі варто прочитати для «загального розвитку»: 

 
 
1

"Як здобувати друзів і впливати на людей", Дейл Карнегі

«Как приобретать друзей и оказывать влияние на людей», Дейл Карнеги

Єдине призначення цієї книги в тому, щоб допомогти вам у вирішенні найбільш великої проблеми – проблеми вашого успіху і вашого впливу на людей в повсякденних справах і взаєминах з людьми.
Книга "Як здобувати друзів і впливати на людей" викладає спосіб, який став надзвичайно успішним у взаєминах з людьми: спосіб, перевірений більш ніж двадцятирічним стажем і досвідом навчання бізнесменів і фахівців. Ця книга стала плодом досвіду, придбаного автором в його лабораторії людських відносин - єдиною лабораторії подібного роду у всьому світі. Ця книга допоможе вам відкрити і розвинути в собі здібності, яким ви не знаходите застосування. Вона навчить вас, як отримати вигоду від цих дрімаючих активів, що досі не приносять користь.
 
2

«Багатий тато, Бідний тато.», Р.Кіосакі

«Богатый папа. Бедный папа.», Р.Кийосаки

У мене було 2 батька: багатий і бідний. Один був високоосвічений та інтелігентний, був доктором філософії; за 2 роки пройшов 4-х річний курс навчання в коледжі. Потім він вчився у в Стенфордському. Чиказькому і Північно-Західному університетах на повному державному забезпеченні. Другий батько не закінчив і восьми класів.
Обидва успішно зробили кар'єру і старанно працювали все життя. Обидва багато заробляли. Але один все життя боровся з фінансовими труднощами, а другий зрештою став одним з найбагатших людей на Гаваях. Один помер, заповівши десятки мільйонів доларів сім'ї, благодійним організаціям та церкви. Другий залишив після себе неоплачені рахунки.
Оскільки у мене було два батька, котрі впливали на мене, я вчився у них обох. Вплив обох батьків дозволило мені побачити, як образ мислення впливає на життя людини.
 
3

«Як бути здоровим», Майя Гогулан

«Как быть здоровым», Майя Гогулан

Будь-яка хвороба має свої причини. Не буде причин - не буде і хвороб. І хоча до цих пір рахувалось, що стaрість і смерть - неминучі фізіологічні цикли життя, виявилося, що людина може нa довгі роки відсунути стрілки свого життєвого годинника.
Ця книга стане для вас ідеальним путівником до здоров'я, його зміцнення та збереження. Вона підкаже вам, як позбавитися від раніше придбаних недуг і стане для вас добрим порадником на шляху до активного довголіття.
 
4

«Психологія тіла»,  Александр Лоуен

«Психология тела», Александр Лоуэн

Особистість в біоенергетичному аналізі розглядається як пірамідальна структура. На верхівці - голова, де знаходяться свідомість і Его. У основі, на найглибшому рівні тіла знаходяться енергетичні процеси, які змушують людину діяти. Ці процеси проявляються у рухах, які викликають емоції, а завершуються думками. Процес побудови зв'язку із зовнішнім світом є енергетичним процесом.
Автор книги є учнем Вільгельма Райха, відомим психологом, творцем методу «біоенергетичний аналіз» та одним із засновників Міжнародного інституту біоенергетичного аналізу. Дослідник проблем сексуальності. Автор ряду книг з тілесно-орієнтованої психотерапії.
 
5

«Як привести справи до ладу», Аллен Девід

"Как привести дела в порядок", Аллен Девид

Кожній сучасній людині не вистачає часу, всі скаржаться на власну неорганізованість - то забудеш про важливу нараду, то запізнишся, то вчасно не подзвониш по телефону. Через це псуються відносини з колегами і друзями, руйнуються плани, погіршується самопочуття. Чим людина організованіше, тим їй простіше управляти роботою, домашніми справами і життям вцілому.
Організованість - це не вроджена здатність, а навичка, якій можна навчитися. У своїй книзі «Як привести справи в порядок: мистецтво продуктивності без стресу» Девід Аллен розповідає про прості методики, орієнтовані на підвищення ефективності.
 
6

«Чоловіки з Марса, жінки з Венери», Джон Грей

«Мужчины с Марса, женщины с Венеры», Грэй Джон

Більшість проблем у стосунках чоловіка і жінки виникають тому, що ми дійсно різні. І не просто різні люди - ми з різних планет. Наш підхід до більшості питань відрізняється настільки, що для справжнього взаєморозуміння необхідний особливий спільну мову. І ця книга допоможе кожному і кожній цю мову, знайти і освоїти. А коли ми її вивчимо, зникне більшість причин бути нещасливими в любові, в сім'ї, в ділових відносинах.
 
7

«Остання лекція»,  Ренді Пауш

Последняя лекция Рэнди Пауш

Що в нашому житті дійсно важливо, а що - лише зайва метушня? Як треба жити, що робити, щоб потім не шкодувати про втрачений марно часу, нездійснених мріях, нереалізовані можливості? Дуже часто ми не замислюємося про це, пливемо за течією, борсаємося в рутині з відчуттям, що попереду - маса часу. Але іноді умови гри різко змінюються ... Ренді Пауш написав «Останню лекцію», коли дізнався, що жити йому залишилося кілька місяців. Ця книга - його послання дітям, друзям і близьким, учням і колегам, всім нам. Це розповідь про те, як треба жити. Як цінувати кожну мить. Як трепетно ставитися до дитячих мрій. Як жити так, щоб не втрачати ні секунди дорогоцінного часу. Це не книга-біографія, не книжка-мораль. Це шанс кожному з нас, що має попереду довгі-довгі роки, зрозуміти вже зараз: що я повинен встигнути?
 
8

«Мова рухів», Аллан і Барбара Піз

«Язык телодвижений», Аллан и Барбара Пиз

Це самий популярний і авторитетний у світі підручник з читання думок оточуючих по їх жестах. Жоден жест не залишився без уваги! Міміка, пози, манери, хода , погляд - повна розшифровка всіх рухів тіла , за якими можна легко розгадати справжні почуття і думки інших людей , - у новому бестселері всесвітньовідомих психологів ! " Читати будь-якої людини як книгу" , вибирати правильну лінію поведінки , відчувати себе впевнено і невимушено в будь-якій обстановці , приймати найвірніші рішення - все це тепер реально і доступно кожному. Ця книга також допоможе вам усвідомити і власні невербальні сигнали , навчить використовувати їх для ефективного спілкування . Не дозволяйте собою маніпулювати ! Вивчайте нову, сучасну версію мови рухів тіла - і ви неодмінно досягнете успіху у всьому! У нашій бібліотеці ви можете безкоштовно почитати книгу « Мова рухів тіла. Як читати думки навколишніх по їхніх жестах ».
 
9

«До біса все! Бери і роби!», Річард Бренсон

«К черту всё! Берись и делай!»,Брэнсон Ричард

Сер Річард Бренсон - не просто талановитий підприємець, який побудував унікальний бренд Virgin, що поєднує кілька десятків абсолютно різних бізнесів, включаючи магазини з продажу музичних дисків, авіа- і залізничні компанії, радіостанцію та видавництво. Він ще й яскрава, нестандартна особистість. Кніга Бренсона - маніфест життя, дії, ризику. Кредо її автора - брати від життя все. Це означає не боятися робити те, що хочеш. При цьому абсолютно неважливо, чи достатньо у тебе знань, досвіду чи освіти. Життя коротке, щоб витрачати його на речі, які не приносять задоволення. Якщо є голова на плечах і досить завзяття в серці, будь-яка мета буде під силу. Якщо щось подобається - роби. Не подобається – кидайне вагаючись! Книга несе величезний заряд оптимізму, мудрості та віри в можливості кожної людини.
 
10

«Сам собі МБА. Самоосвіта на 100%», Джош Кауфман

«Сам себе MBA. Самообразование на 100%», Джош Кауфман

Автор цієї відомої книги закликає відійти від сталого стереотипу, що гарна освіта менеджера можна отримати тільки закінчивши престижний університет. Свого часу Джош Кауфман, не знайшовши дійсно корисною для самоосвіти літератури, вирішив створити її сам. Так з'являється його робота «Сам собі MBA. Самоосвіта на 100%». Тут протягом 12 глав розглядаються основні принципи роботи бізнесу, методи його поліпшення, описуються способи прийняття правильних рішень і схеми втілення цих рішень у життя. Автор представляє ряд простих ментальних моделей, за допомогою яких формується розуміння, що таке бізнес в теорії та практиці. Книга написана у простій та доступній формі, для зручності сприйняття наприкінці розташований алфавітний покажчик описуваних ментальних моделей та бізнес-концептів.
 Ну от і всі книги, які я зважилась порадити. Деякі я прочитала ще багато років тому, деякі лише переглянула… Я не використовую всі поради та ідеї, я досі шукаю себе, досі помиляюся і вчуся… Те, що ми прочитали ці та інші книги означає лише те, що ми не прямуємо далі з закритими очами - ми відкрили очі і бачимо дороговказ. А вже яким шляхом іти – вибір робити кожному. Життя – це шлях, а не мета.

А які книги порадите ви? Пишіть у коментарях

1 коментар:

  1. Сьогодні я б додала до цього переліку книгу "40 исследований, которые потрясли психологию" Роджер Р.Хок. Ви багато цікавого довідаєтеся про себе та світ. Книга легко читається, вся інформація структурована і викладена надзвичайно цікаво.

    ВідповістиВидалити